Новости

Промоција зборника Нико Бартуловић: вртлог идеја и идентитета

17.11.2023

 

У среду, 15. 11. 2023, у Библиотеци Института за књижевност и уметност одржана је промоција међународног интердисциплинарног зборника радова Нико Бартуловић: вртлог идеја и идентитета.

Уз хварске смокве, папрењаке, прошек „Петар Хекторовић“ и сплитске торончине посетиоце су поздравили директор Института Бојан Јовић и управник Универзитетске библиотеке др Александар Јерков, а зборник су представили др Бојан Ђорђевић са Филолошког факултета у Београду и др Милан Гулић са Института за савремену историју. Др Светлана Шеатовић, др Сања Роић и др Марко М. Радуловић, уредници, укратко су посетиоце упознали са едицијом Лимес, у оквиру које је зборник објављен, и са плодотворном сарадњом између Института за књижевност и уметност, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Центра за компаративнохисторијске и интеркултурне студије Свеучилишта у Загребу на откривању заборављених аутора српског и хрватског књижевног наслеђа.

На промоцији је констатовано да је овим зборником уклоњена вишедеценијска неправда према стваралаштву Ника Бартуловића, што се огледа и у чињеници да је након дугог времена исправљена и одредница о овом аутору у Хрватској енциклопедији. Промоцију зборника пратиле су бројне новинарске екипе, а репортаже, прилоге и фотографије можете погледати у наставку.