Новости

Теоријски и књижевнокритички разговори

16.4.2018

 

Пројекат "Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика" организује Теоријске и књижевнокритичке разговоре у библиотеци Института за књижевност и уметност, у среду 18. априла 2018. у 12 часова. Тим поводом Ивана Пражић oдржаће предавање на тему Један појас, један пут : Транснационални Нови пут свиле као пост-хладноратовски глобални поредак.

Шира јавност у Србији сазнаје за пројекат кинеске владе под називом „Један појас, један пут” пре отприлике пола деценије, откако се и она сама нашла на мапи тог, популарно схваћеног, Новог пута свиле. Осим у Србији, овај експанзионистички инвестициони план, али и дипломатско-политички програм, који економски умрежава Кину са земљама Азије, Африке, али и бившег хладноратовског Источног блока у Европи, одвија се у складу с трансформацијом Кине у другу по величини економску силу света, која се одвија у последњих тридесетак година.

Ово излагање представиће „откриће” западне империјалистичке синологије историјске фигуре адмирала Минг династије, Џенг Хеа, који је у неколицини прекоокеанских експедиција у првој половини 15. века допловио из јужне Кине до обала источне Африке, Арабијског полуострва и Индије, претходећи колонизаторским подухватима европских морепловаца. Овај историјски догађај данас кинеска влада ставља у службу изградње културне политике Новог пута свиле као транснационалног пројекта економско-политичког умрежавања под окриљем мирољубиве, пост-хладноратовске Кине, насупрот историјским последицама западњачких пловидби епитомизованим у колонијализму. Џенг Хеове пловидбе кроз југоисточну Азију биће дате кроз приказ кинеских храмова посвећених његовом обоготвореном духу и џамијама под његовим именом у Индонезији, контекстуализовано дискусијом о мањинском положају етничких Кинеза у тој земљи и ширем геополитичком положају тог региона.

Ивана Пражић је завршила Филозофски факултет у Београду (Одељење за историју уметности) 1998. године. После једногодишње стипендије Грчке владе за учење грчког језика и истраживање византијског споменичког наслеђа у Грчкој на Аристотеловом универзитету у Солуну, Ивана добија стипендију Владе Републике Индије за магистарске студије из области историје уметности Индије, које завршава 2001. године на Бангалорском универзитету у Индији. Тема њеног магистарског рада везана је за почетке скулпторалне представе Буде у антропоморфној форми у уметности области Гандаре и Матуре.

Као стипендисткиња индонежанске владе (Дармасисва стипендија), Ивана 2006/2007. године завршава курс индонежанског језика на Универзитету Гађах Мада у Џогџакарти, где је потом завршила две године докторских студија из области студија религије при Индонежанском конзорцијуму за студије религије (ICRS-Yogya) на истом универзитету, као стипендисткиња Фондације Форд. Године 2016. одбранила је докторат на Универзитету у Сиднеју (Аустралија), на тему из области културних и верских традиција Индонежана кинеског порекла везаних за историјску личност адмирала из времена Минг династије, Ченг Хоа (Zheng He), са стипендијом тог угледног универзитета. До краја марта месеца 2017. радила на шестомесечном истраживачком пројекту са стипендијом Народне библиотеке Сингапура везаном за духовне друштвене покрете сингапурских конфучијаниста с краја 19. и почетка 20. века.

Ивана за собом има објављене радове у међународним и домаћим стручним часописима из области антропологије, женских студија/феминистичких пракси, као и историје уметности (њен чланак објављен је 2009. године у књизи Mazaar, Bazaar: Design and Visual Culture in Pakistan, ур. Saima Zaidi, издавач: Oxford University Press), а писала је и за часописе, новине (The Jakarta Post) и веб сајтове у земљи и иностранству. С Mariom Elenom Indelicato ауторка је два поглавља („Legacies of Empire: from the ‘Religions of China’ to the ‘Confucian Heritage’ Learner“ и „The Legacy of Cold War Anti-Racism: a Genealogy of Cultural Distance in the Internationalisation of Higher Education“) који ће бити објављени 2018. године у књизи чији је издавач Cambridge Scholars Publishing. Maria Elena Indelicato, Qiu Zitong и Ивана Пражић су ауторке чланка „Blind Pig Who Wants To Fly“ који ће бити објављен у специјалном броју престижног часописа Inter-Asia Cultural Studies 2019. године.

Чланица је Удружења књижевних преводилаца Србије. Превела је четири књиге с енглеског и шпанског језика, које су објавили Самиздат Б92 и Фабрика књига.