Новости

Izveštaj sa naučnog skupa Mit, tradicija i simbol u lirici Miloša Crnjanskog

21.4.2022

 

Naučni skup Mit, tradicija i simbol u lirici Miloša Crnjanskog u organizaciji naučnog odeljenja Poetika moderne i savremene srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, održan je u Trebinju 6. i 7. aprila 2022. godine. Reč je o 14. naučnom skupu koji je realizovan u saradnji s gradom Trebinjem, u okviru manifestacije „Dučićev dan“, kojom se obeležava dan Dučićeve smrti 7. april.

Skup je najavljen, a potom i propraćen u velikom broju štampanih, elektronskih i radio-televizijskih medija Republike Srbije i Republike Srpske (Tanjug, RTS, Radio Beograd, Večernje novosti, Danas, Kurir, Novi magazin, Nezavisne, Jadran Trebinje, Radio Trebinje, RTRS…).

Na početku skupa učesnike i goste pozdravili su Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, dr Bojan Jović, direktor Instituta, dr Jovan Delić, dopisni član SANU, kao i urednici dr Svetlana Šeatović, rukovodilac Odeljenja, i dr Bojan Čolak.

Prvog dana održane su četiri radne sesije, a drugog još jedna sesija, nakon koje je usledila diskusija.

Na skupu je izlagalo više od dvadeset i pet naučnika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Zbornik naučnih radova sa skupa planiran je da se pojavi sledeće godine na 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. To će biti 28. kolektivna monografija u ediciji „Poetička istraživanja“ Instituta za književnost i umetnost.

U okviru pratećih aktivnosti prvog dana promovisan je i zbornik Poetika i poezija Miroslava Maksimovića u Muzeju Hercegovine na kojoj su govorili prof. dr Jovan Delić, prof. dr Predrag Petrović, kao i urednici dr Svetlana Šeatović i dr Marko Radulović. Zbornik je rezultat prošlogodišnje saradnje sa Dučićevim večerima poezije.Učesnici skupa u poseti Andrićevom institutu, Višegraddr Svetlana Šeatović, Svečana akademija, Kulturni centar TrebinjeMirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja (u sredini), dr Bojan Jović, direktor Instituta i urednici skupa dr Svetlana Šeatović i dr Bojan Čolak (stoji)dr Jovan Delić, dr Predrag Petrović i urednici dr Marko Radulović i dr Svetlana ŠeatovićPromocija zbornika Poetika i poezija Miroslava Maksimovića, Muzej HercegovineNaučni skup Mit, tradicija i simbol u lirici Miloša CrnjanskogOdavanje počasti preminulom dr Aleksandru Jovanoviću