др Зоја Бојић

виши научни сарадник


Др Зоја Бојић (1963) дипломирала је Историју уметности на Филозофском факултету у Београду јуна 1985. Докторирала је на Аустралијском националном универзитету (АНУ) септембра 2005. на теми Émigré artists of Slav cultural heritage working in Australia in the 20th century.

Од 2005. др Зоја Бојић је предавала на два аустралијска универзитета, Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју на основним и постдипломским студијама (”Доживљавање и разумевање уметничког дела” и ”Уметничке изложбе”) и на Аустралијском националном универзитету у Канбери (ANU) 2009-1012 (”Уметност и архитектура античке Грчке”, ”Уметност и архитектура античког Рима”, ”Изложбе: теорија и пракса” и ”Сликари модерног живота” на основним и пост.дипломским студијама, као и ”Увод у историју уметности” и ”Увод у модерну уметност” на основним студијама). Била је шеф групе предавача (Convenor) на пост-дипломским студијама и ментор и оцењивач већег броја теза.

Аутор је 12 научних монографија и већег броја научних радова (види библиографију). Учествовала је у раду двадесетак међународних научних конференција у Аустралији, Србији, Ирану, Индији, Британији, Француској и другим земљама. Била је рецензент за више научних публикација.

У Аустралији је радила и као публициста, објављивала уметничке критике (стални ликовни критичар The Sydney Bulletin 1997 – 2001 и The Canberra Times 2003-2005) и радове у угледним стручним публикацијама. Такође је организовала изложбе (у Аустралијском музеју, Уметничкој галерији Новог Јужног Велса и Музеју савремене уметности, сви у Сиднеју) у сарадњи са аустралијским установама Аustralia Council for the Arts, Carnivale NSW и NAVA. Аутор је или ко-аутор већег броја каталога уметничких изложби.

У периоду од 1980. до 1993. живела је у Индији где је на Универзитету у Делхију, Њу Делхи, радила као предавач из историје уметности (Византијска уметност, Средњовековна уметност, Уметност ренесансе, Руска уметност) у оквиру програма Завода за међународну научну размену у Београду и Универзитета у Делхију. Била је члан уредништва научног часописа Indian Journal for Slavonic and Finno-Ugrian Studies који је издавао овај универзитет.

Члан је Друштва за античке студије Србије, Српског комитета за Византологију, Art Association of Australia and New Zealand (AAANZ), УЛУПУДСа (где је од 2016. председник Секције за критику, историју и теорију уметности), International Council of Museums (ICOM) и Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA). Била је предесдник и члан жирија за више уметничких награда.

Добитник је награде "Никола Милошевић" за монографију Антички историографи уметности и Калистрат, о скулптури објављену 2017. године и награде УПУПУДСа за монографију Плиније Старији. О уметности за најбољу књигу из области историје уметности 2011/2012. Такође је добитник три годишње награде УЛУПУДСа за изузетне активности (2009, 2012, 2013).


Контакт: zoja.bojic@ikum.org.rs

Библиографија (pdf 532K)