Новости

Институту награда „Златна српска књижевност“

15.6.2012

 


Институту за књижевност и уметност награда „Златна српска књижевност“ из фонда „Александра Арнаутовића“

     Институт за књижевност и уметност и проф. др Станиша Тутњевић овогодишњи су добитници признања „Златна српска књижевност“ из фонда „Александра Арнаутовића“ за изузетан допринос проучавању српске књижевности.
     Председник жирија проф. др Душан Иванић саопштио је, на додели овог престижног признања 11. 6. 2012. У Свечаној сали Филолошког факултета, да се остварења ни једног појединачног проучаваоца српске књижевности не могу поредити са достигнућима које је током предходних пола века остварио Институт за књижевност и уметност. Као најзначајније подухвате Института Иванић је истакао Речник књижевних термина, едицију Српска књижевна критика, библиотеку периодике, зборнике посвећене најзначајнијим српским и јужнословенским писцима: Иву Андрићу, Милошу Црњанском, Мирославу Крлежи, Растку Петровићу, Момчилу Настасијевићу и многим другима.
     Проф. др Станиша Тутњевић, који је био сарадник Института за књижевност и уметност од 1992. до 2009. године, награду „Златна српска књижевност“ је, према Иванићевим речима, добио за марљиво изучавање јужнословенске компаратистике, књижевног наслеђа Срба и Муслимана БиХ, као и за значајан приређивачки рад.