Новости

Извештај са научног скупа „Обреновићи и књижевност“

23.6.2023

 

Институт за књижевност и уметност, научно одељење „Српска књижевност и културна самосвест“, заједно са културним установама Града Крагујевца и Задужбином „Доситеј Обрадовић“, организoвао је тродневни научни скуп „Обреновићи и књижевност“, од 29–31. маја 2023. године, у Крагујевцу и Београду, поводом 200-годишњице рођења кнеза Михаила Обреновића. Отварање и пленарна седница одржани су у Старој скупштини у Крагујевцу, а остале сесије оба дана научног скупа у Конгресној сали Хотела Крагујевац.

Циљ научног скупа „Обреновићи и књижевност“, чија је уредница проф. др Драгана Вукићевић, јесте да значајну, утемељујућу област и епоху српског књижевног стваралаштва учини видљивијом, како на плану архивских истраживања и откривања нове грађе, тако и у погледу њених превредновања. Излагања учесника скупа повезала су културална, семиотичка, наратолошка и друга истраживања, синтетизовала различите приступе и поставила значајна питања везана за двор и друштвени контекст у вези с владаоцима и администрацијом епохе Обреновића.

На почетку скупа учеснике и госте поздравили су Мирко Демић, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, мр Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу града Крагујевца, др Драган Хамовић, руководилац научног одељења „Српска књижевност и културна самосвест“ и др Драгана Вукићевић, уредница скупа и редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Сва излагања са скупа забележена су у видео формату и могу се погледати на нашем Јутјуб каналу.