Новости

Округли сто „Феминистичка (књижевна) критика“

28.2.2019

 

Поводом сто година од оснивања часописа Женски покрет на Институту за књижевност и уметност у Београду током 2019. и 2020. године планирано је низ активности којима ће бити обележен овај јубилеј. Часопис Женски покрет, први југословенски феминистички часопис, основан је 1920. године. Излазио је као гласило Друштва за просвећивање жене и заштиту њених права и штампан је са мањим прекидима све до 1938. године. Часопис је имао широк и хетероген сараднички круг и окупљао је феминисткиње из свих делова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/ Југославије, као и из различитих области и дисциплина. Реч је о часопису који по свом садржају и значају заузима важно место у југословенској часописној продукцији 20-их и 30-их година XX века и поводом чијег садржаја је могуће покренути низ значајних а разнородних тема.

Једна од првих активности поводом 100 година од оснивања Женског покрета, а први разговор поводом овог часописа у виду округлог стола има тему „Феминистичка (књижевна) критика“. У разговору учествују Станислава Бараћ, Нађа Бобичић, Ана Коларић, Катарина Лончаревић, Јелена Милинковић и Жарка Свирчев. Разговараће се о почецима феминистичке критике у британском и југословенском контексту, о (ангажованој) женској прози (пост)југословенског простора, како о оној из прве половине 20. века, тако и о савременој, о месту и улози критике у научној периодици и о феминистичком критичарском и педагошком ангажману и искуству.

Округли сто ће бити одржан у уторак 5. марта 2019. године у Библиотеци Института за књижевност и уметност са почетком у 11h.

Преузмите програм округлог стола