dr Dragan Hamović

naučni savetnik


Dragan Hamović rođen je u Kraljevu (1970), gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1995. godine na grupi za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, gde brani magistarski rad ,,Poezija i poetika Jovana Hristića“ (2008), kao i doktorsku tezu „Poezija Stevana Raičkovića i poetičko okruženje druge polovine dvadesetog veka“ (2010).

Najpre radi u Narodnoj biblioteci u Kraljevu, gde je 1997. do kraja 2002. godine glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti, potom i direktor ustanove. Urednik skupova i zbornika radova o poeziji dobitnika Žičke hrisovulje. Od početka 2003. do 2011. nalazi se na uredničkim poslovima u Zavodu za udžbenike u Beogradu, gde pokreće više književnih biblioteka, a uređuje i list Savremeni udžbenik.

Krajem 2011. dolazi na Institut za književnost i umetnost na projekat poetičkih istraživanja, sa kojim inače sarađuje od 2005. godine. Od početka 2020. vodi naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“.

Pored niza knjiga i naučnih zbornika, priredio je Sabrane pesme Novice Tadića. Zasniva i konkurs za mlade pesnike „Novica Tadić“.

Član Odbora Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske i Upravnog odbora Srpske književne zadruge.

Dobitnik Nagrade „Milan Bogdanović“ za književnu kritiku i Nagrade „Ðorđe Jovanović“ za knjigu Put ka uspravnoj zemlji. Priznanja za poeziju: Nagrada SANU iz Fondacije Branka Ćopića, „Zmajev pesnički štap“, Nagrada „Momčilo Tešić“, Zmajeva nagrada Matice srpske, Povelja „Gordana Brajović“, Nagrada „Gomionica“ na Sajmu knjiga u Banjoj Luci, „Gračanička povelja“ i „Odzivi Filipu Višnjiću“.

 

Bibliografija (pdf 585K)