Новости

Izveštaj sa naučnog skupa Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine

7.6.2017

 

U petak 2. juna, 2017. godine u prostorijama Univerzitetske biblioteke i Instituta za književnost i umetnost održan je međunarodni interdisciplinarni naučni skup – Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine. Skup su organizovali Institut za književnost i umetnost, Univerzitetska biblioteka Beograd i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Urednice su: prof. dr Sanja Roić, Filozofski fakultet Zagreb i dr Svetlana Šeatović, viši naučni saradnik, Institut za književnost i umetnost.

Tokom skupa otvorena je izložba posvećena ovom zaboravljenom, a značajnom piscu, slikaru, esejisti i diplomati Kraljevine Jugoslavije koja se može pogledati u prostorijama Univerzitetske biblioteke do 20. juna.

Skup je okupio 21 naučnika iz Torina, Peskare, Parme, Zagreba, Zadra, Nikšića i Beograda koji su svojim referatima osvetlili delo ovog umetnika iz različitih aspekata – od književnog delovanja i njegovog mesta u istorijama književnosti, preko likovnog rada, pa sve do njegove istorijske misije u Prvom svetskom ratu po nalogu vlade Kraljevine Srbije i kasnije diplomatske karijere u Kraljevini Jugoslaviji.

Zbornik radova sa skupa ukazaće na Miličićeve veze sa italijanskim futuristima, ranim nemačkim ekspresionizmom, ulogu u avangardnom pokretu u Beogradu u kome su učestvovali i hrvatski i srpski pisci, njegovu vezu sa muzikom, prevodilačku aktivnost i do sada nepoznate podatke o njegovom delovanju tokom Drugog svetskog rata i smrti u Bariju 1944.

Skup je rezultat rada na projektu „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst (178016)“.

Sanja Roić, Bojan Ðorđević i Svetlana ŠeatovićSanja Roić, Aleksandar Jerkov i Svetlana ŠeatovićLjiljana Banjanin i Tonko MaroevićIva Grgić Maroević i Tonko MaroevićMina Ðurić