Naučni skup O poeziji i poetici Borislava Radovića

24.11.2015

 

Poezija i poetika Borislava Radovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, predmet je naučnog skupa koji se održava 8. i 9. decembra 2015. u saradnji Instituta za književnost i umetnost i Biblioteke grada Beograda.

Tršić sedam jezika govori

29.9.2015

 

Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ 2015 i ove godine je okupila studente srbistike iz raznih evropskih zemalja – Beolrusije, Engleske, Italije, Nemačke, Poljske, Rusije i Ukrajine. U rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića studentima se tokom intenzivnog desetodnevnog programa pruža mogućnost da steknu iskustva iz domena prevođenja, prošire znanja iz kulturne istorije Srba i upoznaju se sa narodnom tradicijom i starim zanatima.

Javne nabavke

11.6.2015

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Priprema, likovno-grafičko rešenje, dizajn, lektura i korektura, i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Izložba “Avangarda: od dade do nadrealizma” u Boru

28.5.2015

 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na otvaranje izložbe „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u četvrtak, 28. maja u 13 časova u Narodnoj biblioteci Bor. Na izložbi „Avangarda: od dade do nadrealizma“ biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta.

DOSITEJ U POSETI VUKU

22.5.2015

 

U okviru programa 44. Ðačkog Vukovog sabora 20. maja 2015. godine u Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba „PREKRETANjA. Hale − Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića“ autorke Dragane Grbić. Izložba je zajednički projekat Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine „Dositej Obradović“ iz Beograda, koju su podržali Centar za promociju nauke i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a gostovanje je organizovano u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Naučni skup Poezija Branka V. Radičevića

8.5.2015

 

U okviru naučnog projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u okviru manifestacije „Disovo proleće“ u Čačku priređuju naučni skup „Poezija Branka V. Radičevića“. Skup se održava u četvrtak, 14. maja 2015. godine, na 90-godišnjicu pesnikovog rođenja.

Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića

25.3.2015

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, u okviru projekta "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst", od 5. do 7. aprila u Trebinju će biti održan naučni skup "Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića". Na skupu će učestvovati proučavaoci savremene poezije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Italije.

Razgovor o knjigama Svetlane Šeatović Dimitrijević

25.3.2015

 

Deo kao celina & celina kao deo: struktura i semantika ciklusa u poeziji Vaska Pope i Ivana V. Lalića i Epizacija moderne lirike: problemi poetike lirskog ciklusa - ciklus i ciklusne strukture u srpskoj poeziji 20. veka.

Desničini susreti 2015. Split i Vladan Desnica (1918 – 1945)

9.3.2015

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu objavljuju da će se Desničini susreti 2015., posvećeni temi Split i Vladan Desnica (1918 – 1945), održati u Splitu (Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu, Peristil 3/III) od 18. do 20. rujna 2015. godine.

Istorija srpskog jezika i pisma
u Hamburgu i Frankfurtu

16.12.2014

 

Gostovanje izložbe Istorija srpskog jezika i pisma u Hamburgu i Frankfurtu

U okviru manifestacije Dani srpske kulture u Hamburgu u organizaciji D&S Books prikazana je stalna izložbena postavka Muzeja jezika i pisma iz Tršića Istorija srpskog jezika i pisma autorke Dajane Ðedović. Prevod ove izložbe na nemački jezik nastao je u okviru „Prevodilačke radionice i letnje škole srpskog jezika i kulturne istorije – TRŠIĆ 2013“, zajedničkog projekta Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića u kojem su učestvovali studenti srpskog kao stranog jezika prof. dr Roberta Hodela sa Univerziteta u Hamburgu i prof. dr Gordane Ilić-Marković sa Univerziteta u Beču.

Ruski arhiv i kultura ruske emigracije

1.12.2014

 

U ponedeljak i utorak, 24. i 25. novembra 2014. godine, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je dvodnevni međunarodni naučni skup posvećen časopisu „RUSKI ARHIV (1928–1937)ˮ i KULTURI RUSKE EMIGRACIJE U KRALjEVINI SHS/JUGOSLAVIJI. Skup je organizovan u okviru projekta Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Preuzmite program skupa

Predstavljanje zbornika „Promišljanje tradicijeˮ

20.11.2014

 

U utorak, 18. novembra 2014. godine, u Svečanoj sali Doma Vukove zadužbine, predstavljen je zbornik radova Promišljanja tradicije - folklorna i literarna istraživanja (ur. B. Suvajdžić, B. Zlatković; Institut za književnost i umetnost, 2014), koji je posvećen Mirjani Drndarski i Nenadu Ljubinkoviću.

O zborniku su govorili: prof. dr Mirjana Drndarski, prof. dr Nenad Ljubinković, prof. dr Mirka Zogović, prof. dr Vojislav Jelić, dr Danka Lajić Mihajlović, msr Marina Mladenović, prof. Dr Boško Suvajdžić i dr Branko Zlatković.

Poezija i modernistička misao
Stanislava Vinavera

14.11.2014

 

U sredu 5. novembra u Biblioteci šabačkoj u Šapcu započeo je sa radom dvodnevni naučni skup Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera. Nastavljen je narednog dana, 6. novembra, u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Uz učešće više od trideset uglednih profesora, teoretičara i književnih kritičara ovaj naučni skup se odvijao kao deo istraživačkog projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.


Mediji o skupu:            

Crnjanski u Matici

16.10.2014

 

Zbornik radova "Miloš Crnjanski: poezija i komentari", zajedničko izdanje Instituta za književnost i umetnost i Filološkog fakulteta iz Beograda, kao i Matice srpske, predstavljeno je, uglavnom mladoj akademskoj publici, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Skup je pozdravio dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a o zborniku su govorili prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta poetičkih istraživanja, prof. dr Gorana Raičević, doc. dr Slobodan Vladušić i urednik zbornika dr Dragan Hamović.


O predstavljanju zbornika:    

Više o zborniku

Prevodilačka radionica u Tršiću

22.9.2014

 

Treći put za redom u znamenitom mestu Tršić od 15. do 24. septembra održava se Letnja škola kulturne istorije, srpskog jezika i prevođenja, u kojoj se okupilo dvanaest studenata srbistike sa deset univerziteta iz šest evropskih zemalja – Austrije, Beolrusije, Engleske, Italije, Poljske i Rusije. Ovaj zajednički projekat Centra za kulturu „Vuk Karadžićˮ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića odvija se u godini obeležavanja dva važna jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovih dela Pismenice serbskoga jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Savremena srpska folkloristika II

4.9.2014

 

Povodom obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od pojave Male protonarodnje slaveno-serbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika, od 5. do 7. septembra 2014. g. u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, Udruženja folklorista Srbije, Vukove zadužbine, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice održan je međunarodni skup folklorista - Savremena srpska folkloristika II.

„Miloš Crnjanski: poezija i komentariˮ

31.7.2014

 

Nakon međunarodnog naučnog skupa (4–6. decembra 2013), u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ (178016), iz štampe je izašao i zbornik radova „Miloš Crnjanski: poezija i komentari“. Zbornik radova Miloš Crnjanski: poezija i komentari bavi se uglavnom poezijom, izostavljajući epske forme našeg autora, među tumačima odavno privilegovanei sabrao je ukupno četrdeset radova. Radovi su, radi preglednosti, podeljeni u sedam segmenata.


O zborniku:    

Letnji seminar istorije u Petnici

25.7.2014

 

Na letnjem seminaru istorije u Istraživačkoj stanici Petnica 21–23. jula 2014. organizovan je trodnevni istraživački blok Rat, periodika, književnost u okviru kog su se polaznici seminara upoznali sa najznačajnijim tipovima periodike iz vremena Prvog svetskog rata (Beogradske novine, krfski Zabavnik, Iz starih riznica, rukopisna periodika).

„Avangarda: od dade do nadrealizmaˮ

27.6.2014

 
 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na javno vođenje kroz izložbu „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u subotu, 28. juna s početkom u 12 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) . Vođenje će održati autorke izložbe Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnosti i umetnost).

Izložba traje od 28. maja do 17. avgusta. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom, u Legatu Čolaković. Više informacija o izložbi pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti.