Crnjanski u Matici

16.10.2014

 

Zbornik radova "Miloš Crnjanski: poezija i komentari", zajedničko izdanje Instituta za književnost i umetnost i Filološkog fakulteta iz Beograda, kao i Matice srpske, predstavljeno je, uglavnom mladoj akademskoj publici, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Skup je pozdravio dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a o zborniku su govorili prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta poetičkih istraživanja, prof. dr Gorana Raičević, doc. dr Slobodan Vladušić i urednik zbornika dr Dragan Hamović.


O predstavljanju zbornika:    

Više o zborniku

Prevodilačka radionica u Tršiću

22.9.2014

 

Treći put za redom u znamenitom mestu Tršić od 15. do 24. septembra održava se Letnja škola kulturne istorije, srpskog jezika i prevođenja, u kojoj se okupilo dvanaest studenata srbistike sa deset univerziteta iz šest evropskih zemalja – Austrije, Beolrusije, Engleske, Italije, Poljske i Rusije. Ovaj zajednički projekat Centra za kulturu „Vuk Karadžićˮ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića odvija se u godini obeležavanja dva važna jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovih dela Pismenice serbskoga jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Savremena srpska folkloristika II

4.9.2014

 

Povodom obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od pojave Male protonarodnje slaveno-serbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika, od 5. do 7. septembra 2014. g. u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, Udruženja folklorista Srbije, Vukove zadužbine, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice održan je međunarodni skup folklorista - Savremena srpska folkloristika II.

„Miloš Crnjanski: poezija i komentariˮ

31.7.2014

 

Nakon međunarodnog naučnog skupa (4–6. decembra 2013), u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ (178016), iz štampe je izašao i zbornik radova „Miloš Crnjanski: poezija i komentari“. Zbornik radova Miloš Crnjanski: poezija i komentari bavi se uglavnom poezijom, izostavljajući epske forme našeg autora, među tumačima odavno privilegovanei sabrao je ukupno četrdeset radova. Radovi su, radi preglednosti, podeljeni u sedam segmenata.


O zborniku:    

Letnji seminar istorije u Petnici

25.7.2014

 

Na letnjem seminaru istorije u Istraživačkoj stanici Petnica 21–23. jula 2014. organizovan je trodnevni istraživački blok Rat, periodika, književnost u okviru kog su se polaznici seminara upoznali sa najznačajnijim tipovima periodike iz vremena Prvog svetskog rata (Beogradske novine, krfski Zabavnik, Iz starih riznica, rukopisna periodika).

„Avangarda: od dade do nadrealizmaˮ

27.6.2014

 
 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na javno vođenje kroz izložbu „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u subotu, 28. juna s početkom u 12 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) . Vođenje će održati autorke izložbe Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnosti i umetnost).

Izložba traje od 28. maja do 17. avgusta. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom, u Legatu Čolaković. Više informacija o izložbi pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti.

Dan slovenske pismenosti u Sankt Peterburgu

19.6.2014

 

U okviru proslave Dana slovenske pismenosti na Katedri slovenske filologije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu 16. maja 2014. godine prikazana je izložba Istoriя serbskogo яzыka i pisьma i predstavljen je projekat Prevodilačke radionice Tršić.

    

Srpsko pismo i jezik kroz istoriju

12.5.2014

 

U Institutu za slavistiku na Univerzitetu u Beču 5. maja 2104. otvorena je izložba
Die Geschichte der serbischen Schrift und Sprache.

    

Značaj bibliografije periodike

24.4.2014

 

Zbornik radova Značaj bibliografije periodike za istraživanje književnosti i kulture objavljen je u okviru edicije Istorija srpske književne periodike u izdanju Instituta za književnost i umetnost. Uredile su ga dr Ana Ćosić-Vukić i dr Vesna Matović. Podsticaj za zbornik dala je izložba Re/vizija: časopisi kao agensi književnosti i kulture.

 

Poetika Rajka Petrova Noga

11.4.2014

 

M. Kapor: R. Nogo (2003)
 

Već sedmu godinu zaredom, u okviru „Dučićevih dana poezijeˮ u Trebinju, Institut za književnost i umetnost je organizovao naučni skup. Ovoga puta naučni skup je nosio naslov Poetika Rajka Petrova Noga i realizovao se u okviru projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst (178016). Skup je održan 5. i 6. aprila i okupio je trideset proučavalaca savremene srpske poezije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Italije i Kanade.

Skup su svečano otvorili gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta.

Program skupa

Novinske i agencijske vesti o skupu: