Predstavljanje zbornika radova Poezija Branka V. Radičevića

10.5.2016

 

U četvrtak, 19. maja 2016, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, održaće se predstavljanje zbornika Poezija Branka V. Radičevića, sa početkom u 12:00 časova. Učestvuju: dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, Danica Otašević, urednik izdanja i dr Dragan Hamović, priređivač zbornika.

„Prevođenje srpske kulture i tradicije“ na Univerzitetu u Kembridžu

10.5.2016

 

Na Godišnjoj konferenciji Britanskog društva za slavistiku i istočno-evropske studije (BASEES) na Ficvilijem koledžu Univerziteta u Kembridžu prikazana je stalna izložbena postavke Muzeja jezika i pisma Srpsko pismo i jezik kroz istoriju (Serbian Writing and Language Throughout History) autorke Dajane Ðedović, koja je u okviru zajedničkog projekta Instituta za književnost i umetnost i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ – Letnje škole jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ2013, prevedena na engleski jezik. Izložbenu postavku je pratio naučni program predstavljen u okviru panela Prevođenje srpske kulture i tradicije (The Translation of Serbian Culture and Traditions), koji je moderirala autorka projekta i koordinatorka Letnje škole jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ Dragana Grbić.

Izveštaji sa održanih predavanja tribinskog ciklusa Književnost i..

26.4.2016

 

Projekat za teoriju književnosti započeo je ciklis tribinskog programa pod naslovom Književnost i... U februaru i martu književna teorija je vodila dijalog sa arheologijom. Urednik programa je naučni saradnik dr Igor Perišić.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

6.4.2016

 

U sredu, 13. aprila 2016. godine prof. dr Silvija Bajcar Novak sa Jagelonski Univerziteta u Krakovu održaće predavanje na temu Imaginarna Poljska Ive Andrića, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

18.3.2016

 

U sredu, 23. marta 2016. godine, prof. dr Staša Babić održaće predavanje Panhelenski narativ: književnost, arheologija i istorija umetnosti na zajedničkom zadatku, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

4.3.2016

 

U sredu, 9. marta 2016. godine, doc. dr Milena Gošić održaće predavanje Književnost u službi arheološke interpretacije, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Razgovor o seriji zbornika Poetička istraživanja

23.2.2016

 

U četvrtak, 25. februara 2016, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, održaće se Razgovor o seriji zbornika Instituta za književnost i umetnost Poetička istraživanja, sa početkom u 19:30 časova. Učestvuju: dr Jelena Novaković, dr Bojan Jović, dr Aleksandar Jovanović, dr Petar Pijanović i dr Jovan Delić.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

19.2.2016

 

U sredu, 24. februara 2016. godine, doc. dr Monika Milosavljević održaće predavanje Arheolog kao pisac, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:30 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

5.2.2016

 

Projekat za teoriju književnosti započinje ciklis tribinskog programa pod naslovom Književnost i..., u kojem će se kroz niz predavanja eminentnih stručnjaka iz raznih humanističkih oblasti književna teorija "suočiti" sa drugim društvenim naukama kako bi na osnovu interdisciplinarnog dijaloga preispitala sopstvene fundamentalne postavke i smisao postojanja u 21. veku. U februaru i martu književna teorija će voditi dijalog sa arheologijom. Urednik programa je naučni saradnik dr Igor Perišić.

Razgovor o zborniku Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera

5.2.2016

 

U ponedeljak, 8. februara, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine održaće se Razgovor o zborniku Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera, sa početkom u 19:30 časova. Učestvuju: Mina Ðurić, dr Jovan Delić, dr Boško Suvajdžić i dr Predrag Petrović.

Predavanje Gordane Ilić Marković

3.2.2016

 

U utorak, 9. februara, u 11:00 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Gordana Ilić Marković održaće predavanje pod nazivom Periodika kao izvor za proučavanje jezičke i kulturne politike Austrougarske monarhije u doba Prvog svetskog rata.

Tribina Ženski časopisi - neizostavni dokumenti epoha

29.1.2016

 

U ponedeljak, 1. februara 2016. godine, u 19 časova, u Galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda, održaće se tribina "Ženski časopisi - neizostavni dokumenti epoha" na kojoj će govoriti prof. dr Biljana Dojčinović, dr Slobodanka Peković, dr Ana Kolarić, Jelena Milinković i dr Stanislava Barać.

Izložba U sobi sopstvenih portreta: ženski portreti i feministička kontrajavnost 1920–1941

24.12.2015

 

Izložba "U sobi sopstvenih portreta: ženski portreti i feministička kontrajavnost (1920–1941)" svečano je otvorena u ponedeljak, 28. decembra 2015. godine, u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56), u 19 časova.
Izložba će biti otvorena do 4. februara 2016. godine.

Naučni skup Časopis Žena danas (1936 – 1940)

7.12.2015

 

Naučni skup posvećen „prvoj seriji“ časopisa Žena danas (1936–1940), koji se održava u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, sledi istraživački koncept i započeti niz konferencijske i zborničke obrade pojedinačnih časopisa na institutskom projektu Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca (Istorija srpske književne periodike, Istorija srpske književne periodike prve polovine 20. veka), u okviru kojeg je posebno obrađen tzv. međuratni period (Srpska avangarda u periodici, Sto godina Srpskog književnog glasnika, Književni sever (1925–1935), Časopis Nova Evropa 1920–1941, Časopis Ruski arhiv 1928–1937 i kultura ruske emigracije u Kraljevini SHS/Jugoslaviji, uz odgovarajuće bibliografije časopisa).

Naučni skup O poeziji i poetici Borislava Radovića

24.11.2015

 

Poezija i poetika Borislava Radovića, jednog od svakako najznačajnijih pesnika danas, predmet je bavljenja naučnog skupa koji se održava 8. i 9. decembra 2015. u saradnji Instituta za književnost i umetnost i Biblioteke grada Beograda, u okviru rada na projektu „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“, kojim rukovodi prof. dr Jovan Delić. Na skupu, čiji je urednik dr Dragan Hamović, učestvuje tridesetak tumača savremene srpske poezije.

Tršić sedam jezika govori

29.9.2015

 

Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ 2015 i ove godine je okupila studente srbistike iz raznih evropskih zemalja – Beolrusije, Engleske, Italije, Nemačke, Poljske, Rusije i Ukrajine. U rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića studentima se tokom intenzivnog desetodnevnog programa pruža mogućnost da steknu iskustva iz domena prevođenja, prošire znanja iz kulturne istorije Srba i upoznaju se sa narodnom tradicijom i starim zanatima.

Javne nabavke

11.6.2015

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Priprema, likovno-grafičko rešenje, dizajn, lektura i korektura, i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Izložba Avangarda: od dade do nadrealizma u Boru

28.5.2015

 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na otvaranje izložbe „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u četvrtak, 28. maja u 13 časova u Narodnoj biblioteci Bor. Na izložbi „Avangarda: od dade do nadrealizma“ biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta.

DOSITEJ U POSETI VUKU

22.5.2015

 

U okviru programa 44. Ðačkog Vukovog sabora 20. maja 2015. godine u Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba „PREKRETANjA. Hale − Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića“ autorke Dragane Grbić. Izložba je zajednički projekat Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine „Dositej Obradović“ iz Beograda, koju su podržali Centar za promociju nauke i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a gostovanje je organizovano u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Naučni skup Poezija Branka V. Radičevića

8.5.2015

 

U okviru naučnog projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u okviru manifestacije „Disovo proleće“ u Čačku priređuju naučni skup „Poezija Branka V. Radičevića“. Skup se održava u četvrtak, 14. maja 2015. godine, na 90-godišnjicu pesnikovog rođenja.

Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića

25.3.2015

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, u okviru projekta "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst", od 5. do 7. aprila u Trebinju će biti održan naučni skup "Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića". Na skupu će učestvovati proučavaoci savremene poezije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Italije.

Razgovor o knjigama Svetlane Šeatović Dimitrijević

25.3.2015

 

Deo kao celina & celina kao deo: struktura i semantika ciklusa u poeziji Vaska Pope i Ivana V. Lalića i Epizacija moderne lirike: problemi poetike lirskog ciklusa - ciklus i ciklusne strukture u srpskoj poeziji 20. veka.

Desničini susreti 2015. Split i Vladan Desnica (1918 – 1945)

9.3.2015

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu objavljuju da će se Desničini susreti 2015., posvećeni temi Split i Vladan Desnica (1918 – 1945), održati u Splitu (Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu, Peristil 3/III) od 18. do 20. rujna 2015. godine.

Istorija srpskog jezika i pisma
u Hamburgu i Frankfurtu

16.12.2014

 

Gostovanje izložbe Istorija srpskog jezika i pisma u Hamburgu i Frankfurtu

U okviru manifestacije Dani srpske kulture u Hamburgu u organizaciji D&S Books prikazana je stalna izložbena postavka Muzeja jezika i pisma iz Tršića Istorija srpskog jezika i pisma autorke Dajane Ðedović. Prevod ove izložbe na nemački jezik nastao je u okviru „Prevodilačke radionice i letnje škole srpskog jezika i kulturne istorije – TRŠIĆ 2013“, zajedničkog projekta Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića u kojem su učestvovali studenti srpskog kao stranog jezika prof. dr Roberta Hodela sa Univerziteta u Hamburgu i prof. dr Gordane Ilić-Marković sa Univerziteta u Beču.

Ruski arhiv i kultura ruske emigracije

1.12.2014

 

U ponedeljak i utorak, 24. i 25. novembra 2014. godine, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je dvodnevni međunarodni naučni skup posvećen časopisu „RUSKI ARHIV (1928–1937)ˮ i KULTURI RUSKE EMIGRACIJE U KRALjEVINI SHS/JUGOSLAVIJI. Skup je organizovan u okviru projekta Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Preuzmite program skupa

Predstavljanje zbornika „Promišljanje tradicijeˮ

20.11.2014

 

U utorak, 18. novembra 2014. godine, u Svečanoj sali Doma Vukove zadužbine, predstavljen je zbornik radova Promišljanja tradicije - folklorna i literarna istraživanja (ur. B. Suvajdžić, B. Zlatković; Institut za književnost i umetnost, 2014), koji je posvećen Mirjani Drndarski i Nenadu Ljubinkoviću.

O zborniku su govorili: prof. dr Mirjana Drndarski, prof. dr Nenad Ljubinković, prof. dr Mirka Zogović, prof. dr Vojislav Jelić, dr Danka Lajić Mihajlović, msr Marina Mladenović, prof. Dr Boško Suvajdžić i dr Branko Zlatković.

Poezija i modernistička misao
Stanislava Vinavera

14.11.2014

 

U sredu 5. novembra u Biblioteci šabačkoj u Šapcu započeo je sa radom dvodnevni naučni skup Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera. Nastavljen je narednog dana, 6. novembra, u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Uz učešće više od trideset uglednih profesora, teoretičara i književnih kritičara ovaj naučni skup se odvijao kao deo istraživačkog projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.


Mediji o skupu:            

Crnjanski u Matici

16.10.2014

 

Zbornik radova "Miloš Crnjanski: poezija i komentari", zajedničko izdanje Instituta za književnost i umetnost i Filološkog fakulteta iz Beograda, kao i Matice srpske, predstavljeno je, uglavnom mladoj akademskoj publici, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Skup je pozdravio dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a o zborniku su govorili prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta poetičkih istraživanja, prof. dr Gorana Raičević, doc. dr Slobodan Vladušić i urednik zbornika dr Dragan Hamović.


O predstavljanju zbornika:    

Više o zborniku

Prevodilačka radionica u Tršiću

22.9.2014

 

Treći put za redom u znamenitom mestu Tršić od 15. do 24. septembra održava se Letnja škola kulturne istorije, srpskog jezika i prevođenja, u kojoj se okupilo dvanaest studenata srbistike sa deset univerziteta iz šest evropskih zemalja – Austrije, Beolrusije, Engleske, Italije, Poljske i Rusije. Ovaj zajednički projekat Centra za kulturu „Vuk Karadžićˮ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića odvija se u godini obeležavanja dva važna jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovih dela Pismenice serbskoga jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Savremena srpska folkloristika II

4.9.2014

 

Povodom obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od pojave Male protonarodnje slaveno-serbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika, od 5. do 7. septembra 2014. g. u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, Udruženja folklorista Srbije, Vukove zadužbine, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice održan je međunarodni skup folklorista - Savremena srpska folkloristika II.

„Miloš Crnjanski: poezija i komentariˮ

31.7.2014

 

Nakon međunarodnog naučnog skupa (4–6. decembra 2013), u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ (178016), iz štampe je izašao i zbornik radova „Miloš Crnjanski: poezija i komentari“. Zbornik radova Miloš Crnjanski: poezija i komentari bavi se uglavnom poezijom, izostavljajući epske forme našeg autora, među tumačima odavno privilegovanei sabrao je ukupno četrdeset radova. Radovi su, radi preglednosti, podeljeni u sedam segmenata.


O zborniku:    

Letnji seminar istorije u Petnici

25.7.2014

 

Na letnjem seminaru istorije u Istraživačkoj stanici Petnica 21–23. jula 2014. organizovan je trodnevni istraživački blok Rat, periodika, književnost u okviru kog su se polaznici seminara upoznali sa najznačajnijim tipovima periodike iz vremena Prvog svetskog rata (Beogradske novine, krfski Zabavnik, Iz starih riznica, rukopisna periodika).

„Avangarda: od dade do nadrealizmaˮ

27.6.2014

 
 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na javno vođenje kroz izložbu „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u subotu, 28. juna s početkom u 12 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) . Vođenje će održati autorke izložbe Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnosti i umetnost).

Izložba traje od 28. maja do 17. avgusta. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom, u Legatu Čolaković. Više informacija o izložbi pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti.